För att få tillbaka din ersättning så krävs det att vi tar reda på så mycket vi kan kan om ditt fall. Kom ihåg alla detaljer om resan så att du inte glömmer bort det i ett senare skede. Chansen att få pengar tillbaka vid flyg är stor, vi vinner upp emot 95 % av alla fall, men den siffran blir högre ju mer du kommer ihåg från din försenade resa.

Får du pengarna tillbaka via vår sida så kommer du säkerligen veta om att du i framtiden fortsätter hålla lika god koll eftersom att det ofta sker flygförseningar. Att veta om sina rättigheter är viktigt, annars kan man lätt bli överkörd. Kom ihåg att flygbolagen inte har någon skyldighet att ge tillbaka dina pengar om du inte först ber dem om det.

Du har säkert vänner eller bekanta som tidigare inte vetat om dessa villkor och därför inte fått sina pengar tillbaka vid försenat eller inställt flyg. Våra undersökningar visar att de flesta faktiskt inte har speciellt stor koll på vad man egentligen kan begära tillbaka i ersättning. Därför finns vi här som hjälp, skicka in era uppgifter så snart som möjligt så att vi kan sätta igång och hjälpa er att få pengarna tillbaka. Det har ni rätt att få.

Avboka flygbiljett och få pengar tillbaka

Ofta får vi samma fråga: kan man avboka sin flygbiljett? När det kommer till att avboka flygbiljett så vet vi även här om dina rättigheter. Det lättaste är dock alltid att kontakta flygbolagen direkt för att snabbt få svar. Dessutom brukar deras chatt vara väldigt trevlig – förutsatt att du är det! Kom ihåg att det aldrig är någon bakom telefonen eller diskens fel att just ditt flyg är försenat och kanske behöver avbokas.

Dina rättigheter för att avboka din flygbiljett beror oftast på vilken typ av flygbiljett du har köpt. En del flygbolag erbjuder exempelvis billigare biljetter i utbyte mot att du i efterhand inte kan avboka flyget och få pengar tillbaka. På det andra hållet så kan du köpa dyrare och mer exklusiva biljetter och faktiskt kunna avboka biljetter fram till två timmar innan avgång.

Som nämnt ovan så beror det mesta på vad du faktiskt bokade för slags biljett från början. Om du har köpt en biljett i en högre prisklass så är det stor chans att du kan avboka din flygbiljett och få pengarna tillbaka. Annars blir det tyvärr svårt, och här kan vi tyvärr inte hjälpa mycket heller. Återigen hänvisar vi till flygbolagens egen kundsupport för fler frågor om avbokade flygningar.

Avboka resa utan avbeställningsskydd

Att avboka sin resa utan avbeställningsskydd är ingen dans på rosor kan vi säga direkt. Men självfallet finns det undantag. För det mesta så kommer de flesta av er få avslag, det vill vi göra klart direkt. Kanske kommer du nästa gång ihåg att beställa din resa med avbeställningsskydd. Hur mycket vi än vill hjälpa så kan vi inte alltid, tyvärr!

För att få avboka sin resa utan avbeställningsskydd så kommer du att behöva en specifik sjukdom, eller så har ett dödsfall olyckligt inträffat någon i din närhet. Det är alltså inga roliga saker som behöver hända för att du ska få avboka din resa. Dessutom kommer du behöva intyga allting med bevis från olika myndigheter. Väldigt trist process, men absolut värd att göra för vissa resor. Vi hjälper gärna till med feedback, det är bara att skicka iväg ett mail till oss.

Byta namn på flygbiljett

Ofta får vi frågan om man kan byta namn på flygbiljett. Det finns inget enkelt svar här, eftersom att det kommer ner till många olika faktorer. Du kan absolut få göra det vid speciella tillfällen hos vissa flygbolag, och hos andra kan du göra det när som helst. Som i många andra frågor så gäller helt enkelt flygbolagens egna principer för denna regel.

SAS är ett utmärkt exempel på ett flygbolag som gör detta till en enkel fråga. Du får byta namn på din flygbiljett hos SAS upp till en timme innan avgång om ditt namn är felstavat, eller om du helt enkelt inte kan åka och vill överlåta din biljett till någon annan. Ibland säljs det billigare biljetter online på detta sätt. Andra flygbolag är inte lika schyssta dock, så räkna inte med att du alltid kan byta namn på flygbiljett gratis.

Eu rätt för flyg

EU har speciella rättigheter när det kommer till flyg, både inom och utanför Europa. Detta gör att vi får ett bättre skydd och egentligen alltid har rätt till kompensation vid sena flyg. Eu-rätt gör bland annat så du i vissa tillfällen kan få både kompensation för försenad flygresa och hotellnatt.

Vi kikar närmare på våra rättigheter om EU rätt åt dig så att vi enkelt kan se om du är berättigad till ersättning. Du kan få upp till 6000 kronor i kompensation tack vare den eu-rätt som vi har på denna kontinent. Summan beror helt på alla omständigheter du stött på och bedöms ofta individuellt. Vet du om att en medresenär fått kompensation så är det självfallet så att du också bör testa på lyckan.

Varje år kommer flygbolagen undan med miljontals euro i utgifter eftersom att deras kunder inte vet om sin eu rätt. Det tycker vi är orättvist. Vi hjälper till att ta kampen mot bolagen och i slutändan går vi i 9 fall av 10 ut som vinnare på andra sidan.